Sokovniki

Prikaži kot Mreža Seznam

6 elementov

Nastavi padajočo smer
na stran

Sokovnik je kuhinjski aparat, ki se uporablja za pridobivanje soka iz sadja, zelenjave in drugih surovin. Obstaja več različnih vrst sokovnikov, ki delujejo na različnih principih.

Centrifugalni sokovniki so najpogostejša vrsta sokovnikov. Delujejo tako, da sadje in zelenjavo naribajo na majhne koščke, ki jih nato s centrifugalno silo potisnejo skozi sito. Sok se zbira v posodi, pulpa pa se izloči. Centrifugalni sokovniki so hitri in enostavni za uporabo, vendar lahko povzročijo, da se sok peni in izgubi nekaj hranilnih snovi.

Vijačni sokovniki delujejo počasneje kot centrifugalni sokovniki in uporabljajo vijačni sistem za stiskanje soka iz sadja in zelenjave. Sokovnik najprej drobi sadje in zelenjavo, nato pa ga stiska skozi sito. Sokovnik zbira sok in pulpo v ločenih posodah. Vijačni sokovniki ohranjajo več hranilnih snovi kot centrifugalni sokovniki, vendar so počasnejši in bolj zapleteni za čiščenje.

Ožemalniki citrusov so namenjeni iztiskanju soka iz citrusov, kot so pomaranče, limone in limete. Delujejo tako, da sadje vstavijo v odprtino in ga stisnejo s pomočjo vrtljivega noža. Sokovnik zbira sok v posodi. Ožemalniki citrusov so enostavni za uporabo in čiščenje.

Smoothie makerji so podobni sokovnikom, vendar lahko uporabljamo tudi za pripravo smoothiejev. Smoothieji so napitki iz sadja, zelenjave, jogurta, mleka ali drugih sestavin. Smoothie makerji najprej zmeljejo sestavine, nato pa jih stiskajo skozi sito. Sokovnik zbira sok v posodi. Smoothie makerji so priročni za pripravo zdravih in okusnih napitkov.

Pri izbiri sokovnika je treba upoštevati naslednje dejavnike:

  • Vrsto sadja in zelenjave, ki jih boste sočili. Za trde sestavine, kot so korenovke, so primerni centrifugalni sokovniki. Za mehke sestavine, kot so jagodičevje in listnata zelenjava, so primerni vijačni sokovniki.
  • Hitrost sokovnika. Centrifugalni sokovniki so hitrejši od vijačnih sokovnikov.
  • Zmogljivost sokovnika. Če boste sočili veliko količin soka, izberite sokovnik z veliko zmogljivostjo.
  • Zmogljivost motorja. Priporočena zmogljivost motorja za centrifugalni sokovnik je najmanj 1.000 W, za vijačni pa 150 W.
  • Frekvenca vrtenja. Višja frekvenca pomeni več soka, vendar tudi več pene.
  • Hrupnost sokovnika. Centrifugalni sokovniki so lahko precej glasni.
  • Enostavno čiščenje. Nekateri sokovniki so bolj zapleteni za čiščenje kot drugi.
  • Cena. Cene sokovnikov se razlikujejo glede na vrsto, velikost in funkcije.

Sokovniki so lahko priročna in zdrava rešitev za pripravo sadnih in zelenjavnih sokov. Pri izbiri sokovnika je pomembno, da upoštevate svoje potrebe in želje.